Plooisoorten

Eindelijk de juiste stof gevonden, maar u weet nog niet hoe u uw gordijnen wilt maken? Hier een aantal tips:

Overgordijnen kunnen op verschillende manieren geplooid worden. De plooi van het gordijn bepaalt het volume en de uitstraling van het gordijn. Allereerst kunt u kiezen voor een enkele plooi, dat is de minimale plooivorming die u kunt gebruiken. Een enkele plooi wordt het meest toegepast op kleinere gordijnen die vaak niet hoger zijn dan 150 tot 200 centimeter. Daarnaast komt een enkele plooi goed tot zijn recht bij stoffen met een dessin. Een enkele plooi geeft een strakke uitstraling. Bij het gebruik van een enkele pooi dient u te rekenen met 1,5 tot 2 keer de breedte van uw raam.

Daarnaast kunt u kiezen voor een dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd. Deze plooi zorgt ervoor dat het gordijn voller hangt, omdat er bij deze plooi meer stof wordt gebruikt. In woonkamers is het gebruik van een dubbele plooi het mooist. In slaapkamers volstaat zowel een enkele of dubbele plooi, afhankelijk van de verdere inrichting en natuurlijk uw eigen smaak. Bij het gebruik van een dubbele plooi dient u te rekenen met 2 tot 2,5 keer de breedte van uw raam.

Ook kunt u kiezen voor een wave plooi, deze plooi geeft een strakke en moderne uitstraling. Met een wave plooi worden er golven in het gordijn gemaakt en het gordijn komt onder aan de rail te hangen. Bij het gebruik van een wave plooi dient u te rekenen met 2,2 keer de breedte van uw raam.